Észak-Írország

Útikalauz

Tartalomjegyzék:

Mintha Britannia legszebb részeit sűrítették volna össze Észak-Írországban: völgyei és ősi tavai legalább olyan gyönyörűek, mint Skóciában, különleges vidéki falvai pont olyan régies hangulatot idéznek, mintha Walesben járnánk, Belfastban pedig a viktoriánus London pompája jelenik meg. Ezzel együtt, akik ide látogatnak, azonnal érezni fogják, hogy ír földön vannak. A helyiek szellemesek, beszédesek és barátságosak, jól esik meginni velük egy korsó Guinnesst.
Ez nem volt mindig így. Évtizedekig az unionisták és a republikánusok között dúló utcai harcok és robbantások határozták meg az országot. De az észak-ír konfliktust lezárta az 1998-as Nagypénteki megállapodás, a kedélyek megnyugodtak és a turisták számára végre elérhetővé vált ez a gyönyörű ország.

Bár Észak-Írország csak az ír sziget hatodát foglalja el, mégis bővelkedik látnivalóban: fenséges hegyeket, gyönyörű tengerpartokat, ősi kolostorokat és táncra perdítő élő zenét találunk itt.
A helyiek büszkék arra, hogy az országban forgatták a Trónok Harcát, amelynek forgatási helyszíneire el lehet látogatni: Downhill Beach a Sárkánykő helyszíne, a Tollymore Forest Parkban van a Sötét Sövény, a Pollnagollum Cave-ben pedig Beric Dondarrion rejtekhelye.
Belfast továbbra is a legkedveltebb úticél. Gazdag történelmét jól ellensúlyozza pezsgő éjszakai élete, éttermei széles választéka és az olyan kulturális látnivalók, mint a fantasztikus Titanic Múzeum. Nyugatra haladva Londonderryben virágzik a művészeti élet, tele van hangulatos fesztiválokkal, Armagh kis katedrálisa pedig még mindig az ír sziget egyházi fővárosa.

Armagh megye robosztus hegyei, Down megye csendes tavai vagy a Mourne Hegység gránittömbjei mellett fedett helyen is remekül eltölthetjük az időt, főleg akkor, ha szívesen iszunk egy két pohárral. Ez a tevékenység nagyon népszerű a helyiek körében, legalább olyan szerves része az életnek, mint Írországban. Legyen szó vidéki kiskocsmákról vagy városi patinás szalonokról, itt mindig csak egy karnyújtásnyira vagyunk egy jó kocsmától.
Észak-Írország kis mérete valójában egyik legnagyobb előnye. Pár nap alatt belekóstolhat a városi élet lüktetésébe, láthatja a fenséges Óriások Útját a tengernél, és még a hegyekben is túrázhat egyet.

Általános tudnivalók

Észak-Írország területe 13576 négyzetkilométer. Az ország az Egyesült Királyság része, államformája parlamentáris monarchia, államfője 1952 óta II. Erzsébet királynő. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke 2016 óta Theresa May, Észak-Írország első minisztere pedig 2016 óra Arlene Foster.

Időjárás és éghajlat

Mikor érdemes az országba látogatni

Az időjárás nagyon hasonlít az Egyesült Királyság többi részéhez, de Észak-Írországban általában kicsit kevesebb a napsütés és több az eső. A hegyekkel tarkított domborzat több felhőt vonz, az ország bizonyos részein gyakori a nyugati szél. Nincs szélsőséges hőingadozás, de az időjárási körülmények változékonyak lehetnek. Általában vége az éghajlat egyenletesnek mondható, a golf áramlat mérsékelt hatása miatt enyhe telek és hűvös nyarak jellemzik az országot.

Az éves középhőmérséklet az alacsonyabban fekvő helyeken 9 fok. A legtöbb turista nyáron látogat az országba, különösen az olyan közkedvelt látványosságokhoz, mint az Óriások Útja. Ha szeretné elkerülni a zsúfoltságot, érdemes tavasszal vagy ősszel az országba látogatni.

Ruházat

Ahogy az Egyesült Királyságban, itt is a szezonális ruházat ajánlott. Jó, ha egész évben van nálunk vízálló öltözet. Ha véletlenül nem hoz magával megfelelő ruhát, az összes városban be tudja szerezni a hiányzó darabokat, a nagyobb városok pedig kifejezetten jól el vannak látva kiránduláshoz és természetjáráshoz szükséges minőségi öltözékekkel és túrafelszereléssel.

Földrajz

Észak-Írországban gyönyörű tájak vannak, északi és északkeleti részén csipkézett tengerpartok, Armagh régiójában pedig termékeny földek, gyümölcsösök. Nyugatra van a Sperrin hegység és a Fermanagh tó, ahol a kanyargós Erne folyóban remekül lehet horgászni.
Északkeleten az Antrim fennsík füves pusztáit völgyek váltják fel dél felé Drumlin és Down megyében, még délebbre pedig a Mourne hegység nyúlik le egyészen a tengerig.
Az országnak hat történelmi megyéje van: Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Derry/Londonderry és Tyrone. Észak-Írországot emlegetik még Ulster néven is, annak ellenére, hogy az egykor kilenc megyéből álló tartományból ma már csak hat megye van itt, a másik három már Írország része.
Belfast az ország keleti részén található, ahol a Lagan folyó a tengerbe ömlik. Ezt a stratégiailag kitűnő helyet az Egyesült Királyságból több úton is meg lehetett közelíteni, történelmi örökségének mindig is fontos részét képezte a hajóépítés. A várost körülvevő hegyek sokak szerint egy alvó óriásra emlékeztetnek, úgy tartják, hogy ez inspirálta Jonathan Swift klasszikusát, a Gulliver utazásait.

Útlevél

Az Egyesült Királyság területére a tartózkodás időtartamáig érvényes útlevél szükséges, kivéve az EU polgárait, akiknek elég egy érvényes személyi igazolvány is.
Az EU polgárainak bármelyik EU tagállamba való belépéséhez igazolniuk kell, hogy az Európai Unió tagállamának polgárai. Ezt érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal tehetik meg. Nem szükséges, hogy rendelkezzenek a visszaútra szóló jeggyel és azt sem kell igazolniuk, hogy elegendő anyagi fedezettel rendelkeznek a tartózkodásuk idejére.

Nagy Britanniába, Írországba, Észak-Írországba, a Channel-szigetekre és Man szigetére nem szükséges útlevéllel utazni, elegendő egy hivatalos személyazonosító irat, például jogosítvány. Írországba az Egyesült Királyságon keresztül utazóknak tanácsos visszaútra szóló jeggyel rendelkezniük, hogy elkerüljék a késéseket és a vizsgálatot.

Vízum

Ha ön nem az Európai Unió állampolgára, a következő linkeken ellenőrizheti, hogy van e szüksége vízumra:
https://www.gov.uk/check-uk-visa
https://www.gov.uk/browse/visas-immigration
Itt minden információt megtalál arról, hogy milyen vízumra és okmányokra van szüksége az országba lépéshez, tájékozódhat az eljárás részleteiről és a felmerülő költségekről is.

Utazás háziállattal

Ha EU-s országból szeretne háziállatot bevinni az ország területére, az állatnak rendelkeznie kell mikrocsippel, állatútlevéllel, vagy egy hivatalos harmadik országbeli állatorvosi tanúsítvánnyal, legalább 21 nappal az utazás előtt megkapott veszettség elleni oltással és a kutyáknak féregtelenítő kezelésen kell átesniük.
Bővebb részletekért látogasson el erre a weboldalra. Itt megtalálja az összes naprakész, friss információt. Javasoljuk, hogy az utazás előtt lépjen kapcsolatba az illetékes nagykövetséggel.

Egészségügyi ellátás

Az uniós állampolgárok az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamaiban hirtelen megbetegedés vagy baleset esetén ingyenes vagy csökkentett költségű egészségügyi ellátásban részesülhetnek. Ennek általában feltétele az európai egészségbiztosítási kártya (EU kártya), ezért ezt utazás előtt érdemes beszerezni. Nem EU-s állampolgárként nézzen utána, hogy a két ország között van-e olyan egyezmény, amely értelmében ön ellátásra jogosult. Az ausztráloknak például olyan egyezményük van, amely szerint saját Medicare kártyájukkal ellátásra jogosultak. Egyezmény hiányában érdemes átfogó biztosítást kötni.

Az országos egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes orvosi és általános műtéti szolgáltatást nyújt minden egyesült királyságbeli lakosnak, a fogászati ellátásért, a receptek felírásáért és a szemüvegekért viszont fizetni kell. Az azonnali elsősegélynyújtás és sürgősségi ellátás minden látogatónak ingyenes, de azt követően fizetnie kell azoknak, akiknek nincs az Egyesült Királysággal kölcsönös egészségügyi egyezményük. Ezekről az egyezményekről ezen a linken tájékozódhat.

Étel és ital

Az Egyesült Királyságban általában véve biztonságosak az élelmiszerek, az egészségügyi és biztonsági előírásokat több kormányszerv is ellenőrzi. A csapvíz iható, de a palackozott víz is széles körben elérhető. Ha kempingezik, mindig forralja fel, szűrje át, tisztítsa meg a patakvizet.

Egyéb kockázatok

Az Egyesült Királyság nem tartozik a kockázatos úticélok közé, de az odalátogatóknak érdemes néhány dologra fokozottan odafigyelni. A nyári hőmérséklet ritkán emelkedik 30 fok fölé, de egy forróbb napon itt is lehet napszúrást kapni.
A magas hőmérsékletnek megfelelően használjon naptejet és viseljen megfelelő ruházatot. Az időjárás télen is nagyon változékony lehet. Az év minden szakaszában ajánlott a vízhatlan ruházat, de legalább egy erős esernyő legyen nálunk. Akik a hegyekben szeretnének túrázni, szintén legyenek birtokában a megfelelő felszerelésnek, ruházatnak és szükség esetén térképnek. A legtöbbször azokat éri baj, akik nem veszik figyelembe a rossz időjárásra figyelmeztető előrejelzéseket.
Ha erdős, fás, hangás területen szeretne túrázni, mint amilyen például a Skót felföld, érdemes óvintézkedéseket tenni a kullancsok ellen: viseljen hosszú ujjú felsőt, gyűrje be a nadrágszárát a zoknijába és viseljen kullancsriasztót. Köztudású, hogy a kullancsok terjesztik a Lyme kórt, amely viszonylag ritkán fordul elő az Egyesült Királyságban. A Lyme kór a bőrt, az ízületeket, a szívet és az idegrendszert támadhatja meg. A tünetek közé tartozik a rózsaszín vagy piros körkörös bőrkiütés, ami a harapás utáni 30 napban jelentkezik, továbbá influenzaszerű tünetek, fejfájás, izom és ízületi fájdalom. Ha a Lyme kórt nem kezelik, egyre súlyosabbá válhat.
A szúnyogok a nyári hónapokban túrázók és kempingezők legádázabb ellenségei. Bár a temérdek viszkető csípésen kívül nem okoznak nagyobb bajt, érdemes bőségesen használni a szúnyogriasztót, hogy távol tartsuk őket.

Utazás

Utazás vonattal

A belfasti központi pályaudvarról el lehet jutni Dublinba Newry-n keresztül. A Belfast-Dublin közvetlen járat menetideje körülbelül 2 óra. A Translink oldalán megnézheti az aktuális menetrendet.

Utazás autóval

Számos úton el lehet jutni autóval Írországból Észak-Írországba, ezek közül a legtöbben az ír N1/M1 autópályát használják Dublinből, ez az észak-ír határ után A1-es útként fut tovább.

Utazás hajóval

Észak-Írországot vízi úton is könnyen meg lehet közelíteni. Két legnagyobb kikötője Belfast és Larne.

Utazás komppal

Ha Nagy Britanniából komppal szeretne Észak-Írországba utazni, erre számos lehetőség nyílik az ír tengeren, például a P&O Ferries és a Stena Line szolgáltatókkal.

Folyami útvonalak

A festői Erne öblein és vízi útjain hajóval is eljuthat Írországból Észak-Írország délnyugati részébe. Bővebb információért látogasson el a See Waterways Ireland honlapjára.
Észak-Írországi Turisztikai Ügynökség
Címe: 59 North Street, Belfast, Northern Ireland, BT1 1NB
Telefon: (028) 9023 1221
Honlap: http://www.discovernorthernireland.com

Programok

Horgásszon az Erne tónál

Ezt a lazacairól és tengeri pisztrángjairól híres tavat Európa egyik legjobb horgászúticéljának tartják. Ezen belül is a Fermanagh Lakelands-nél vannak a legjobb horgászhelyek. Antrimban a Causeway Coast folyóinál is számos jó horgászhelyet lehet találni.

Mássza meg a Cave hegyet

Ha szeretné megnézni a fővárost és annak térségét a magasból, a Cave Hillről csodás kilátás nyílik a kikötő vaskonzoljaira és a Belfast Lough ezüstös vizére.
Úgy tartják, hogy a 368 méteres magaslatról tiszta időben egészen Skóciáig ellátni.

Fedezze fel a Marble Arch barlangjait

Fermanagh megyében találhatók a lenyűgöző Marble Arch barlangjai, amelyeket hajóval be lehet járni. A felszín legalább annyira gyönyörű, a Marble Arch Geopark-ban képet kaphatunk a térség 650 millió éves geológiai csodáiról.

Látogasson el Derry elragadó városába

Észak-Írország második legnagyobb városában hangulatos folyópart, történelmi épületek és virágzó művészeti szcéna várja a látogatókat. 2013-ban a város az Egyesült Királyság kulturális fővárosa volt. A város neve továbbra is kicsit homályos, hivatalosan ugyanis Londonderry-nek hívják, de ez a város hangulatát nem befolyásolja.

Igyon egy pohárkával egy viktoriánus gin palotában

Belfast leghíresebb kocsmája a Crown Liquor Saloon. A csodálatosan díszes viktoriánus gin palota csillogó dekorációjáról, a régi időkig, egészen 1826-ig visszanyúló múltjáról és hatalmas sörválasztékáról nevezetes. Rendeljen egy korsóval a legfinomabb sörök közül, keressen egy hangulatos zugot és felejtse el az összes aggodalmát.

Csodálja meg az Antrim völgyeit

A hivatalosan is kimagasló természeti szépségű területté nyilvánított Glens of Antrim-nál kilenc egymásba fonódó völgyet találunk, amelyek a szárazföld belsejétől egészen a lenyűgöző szépségű keleti tengerpartig futnak. A nagyjából 52 négyzetkilométeres területen jéggel borított völgyeket, homokos tengerpartokat, vízeséseket és erdőket találunk.

Fedezze fel a Devenish szigetet

Az Erne tóban fekvő Devenish szigetet szent szigetnek is hívják. Egy Szent Ágoston rendjébe tartozó kolostort találunk a szigeten, templommal, apátsággal és régi sírkövek sokaságával. Erre a különleges hangulatú, Fermanagh megyei szigetre a Trory-ból induló komppal lehet eljutni.

Fedezze fel a Dunluce vár romjait

Az antrimi grófok egykori székhelye egy elképesztően festői hegyfokra épült, közvetlenül a tenger mellett. A vár romjait be lehet járni, bár azért belépőt kell fizetni, hogy átkelhessünk a hídon és a várudvarba jussunk. Akik vállalkoznak erre, meg fognak lepődni, milyen nagy méretű is volt egy középkori várkastély.

Túrázzon a Mourne hegység magaslatain

A Mourne hegység gránittömbje szinte földöntúli hátteret biztosít Észak-Írország egyik legszebb helyének. A tengerpart, a hegyek és a végtelen égbolt találkozása képeskönyvbe illő. Ennek békés középpontjában áll a Silent Valley Reservoir, egy gyönyörű, csendes tó és víztározó. Körülötte a völgyekben és a meredek lejtőkön kedves hétvégi házakat találunk. Nem véletlen, hogy a túrázók és sziklamászók kedvelik ezt a helyet.

Golfozzon

Rory McIlroy, Darren Clarke, Graeme McDowell – mindhárman világhírű golfjátékosok, egyenesen Észak-Írországból. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a világ élvonalába tartozó pályákat találunk az országban. A leghíresebb ezek közül a Newcastle-i Royal Portrush és a Royal County Down.

Lazuljon Belfastban

Valaha Európa legzűrösebb városa volt, de az elmúlt két évtizedben Belfast elképesztő átalakuláson ment keresztül. Az észak-ír főváros mostanra az Egyesült Királyság egyik legizgalmasabb városa lett. Kitűnő éttermek, élettel teli szórakozóhelyek és rengeteg kulturális látnivaló gondoskodik arról, hogy az ide érkezők maradéktalanul jól érezzék magukat.

Ismerje meg Belfast múltját

Az Észak-Írországi etnikai-nacionalista konfliktusok 50 évig tartottak, ennek nyomait lehet megnézni olyan túrák segítségével, amelyek a Shankill és a Falls Road-on mennek végig, ahol látni lehet a konfliktusok helyszíneit és a híres falfestményeket.

Látogasson el az Ulster múzeumba

A belfasti Ulster múzeum ad otthont Észak-Írország legértékesebb művészeti, archeológiai és természettörténeti kincseinek. A múzeumba ingyenes a belépés, többek között az ókori Egyiptomból, Afrikából vagy a Csendes óceán déli területeiről származó műalkotásokat is láthatunk, de nagyon érdekesek az Írország korai történelmével foglalkozó darabok és a különféle művészeti gyűjtemények is.

Lépjen a Titanic fedélzetére

2012-ben emlékezetes nyitóünnepség keretében adták a Titanic Belfastot. Ez a hatalmas turistalátványosság 9 galériát foglal magába, és végigvezeti a látogatókat a világ leghíreseb óceánjárója megépítésének, vízre bocsájtásának és balszerencsés útjának történetén. A Titanic Belfast az óceánjáró elsüllyedésének 100. évfordulóján nyílt meg.

Utazzon vissza az időben az Ulsteri Népművészeti és Közlekedési múzeumban

A Belfast külvárosában található múzeum egyszerre két színvonalas programmal várja a látogatókat. A Népművészeti múzeum területén farmok, házak, tanyák vannak, amelyekben megőrizték a 100 évvel ezelőtti állapotokat. A Közlekedési múzeumban nagyon szépen karbantartott villamosokat, motorokat és veterán autókat láthatunk.

Kóstolja meg a finom ír whiskeyt

Antrim megye északi részén található Bushmill, ebben a faluban működik az Old Bushmill Distillery, az öreg bushmilli szeszfőzde. Ez Írország legrégebbi szeszfőzdéje, több mint 400 éve készítenek itt whiskeyt. A helyszínen egy túra keretében meg lehet nézni, hogyan is készül a világhírű ital.

Járja be az országot biciklivel

Csendes mellékútjaival, kivételes szépségű tájaival és gyönyörű tengerparti útjaival Észak-Írország tele van jobbnál jobb biciklis útvonalakkal. Biciklizhet aszfalton vagy földutakon, a Nemzeti Kerékpáros Hálózat több mint 1600 kilométer hosszan kínál útvonalakat, a hosszú túráktól a rövidebb kiruccanásokig.

Látogasson el Szent Patrik sírjához a Down-i katedrálisban

Keresse fel a híres zarándokhelyet, ahol Szent Patrik, Írország védőszentje nyugszik. Ő az oka, hogy minden március 17.-én elképesztő mennyiségű Guinness sört isznak meg világszerte. De a Down katedrálisban található temetkezési hely elég kijózanító látvány – a templomkertben egy magányos gránittábla jelzi Szent Patrik sírját.

Nézze meg az Óriások útját

Írország leghíresebb világörökségi helye ez a természeti csoda, a földöntúli kinézetű, 40.000 bazaltoszlopból álló kőzetképződmény. Az Antrimi tengerparton található Óriások útja rengeteg látogatót vonz. Érdemes naplemente környékén érkezni, amikor már nincsenek annyian, viszont egészen bámulatos fotókat lehet készíteni.