Olaszország

Útikalauz

Olaszországban utazgatni olyan ritka élmény, mint az első szerelem, vagy egy tökéletes tavaszi nap – soha nem veszít az értékéből. Nincs még egy hely a földön, ahol a történelem, a művészetek, a divat és a finom ételek ilyen könnyedén keverednének egymással. Itt tényleg belekóstolhatunk a dolce vitába, az édes életbe. Olaszországban vannak napos szigetek, jeges tavak, tüzes vulkánok, napfényben fürdő szőlőskertek, lüktető városi forgatagok, és annyi UNESCO világörökségi helyszín, mint sehol máshol. 

Kevés hely tud ennyi mindent ajánlani az odalátogatóknak. Aki egyszer megfordult Olaszországban, általában már a hazaérkezése után ég a vágytól, hogy visszatérhessen.  Róma, Velence, Firenze és Nápoly építészeti és művészeti kincsei úgy vonzzák a látogatókat, mint az éjjeli lepkéket a fény.

Amíg a Rómával elégedetlen velenceiek elküldték Marco Polot felfedező útjára, addig Giotto, Leonardo da Vinci, Brunelleschi és Michelangelo elindították a nyugati világ művészeti és építészeti forradalmát, a reneszánszt. 
A pompás paloták, festmények, műemlékek és templomok évszázadok művészeti hagyományait őrzik és éltetik. A művészetek mellett az olasz bor is a lélek emelésére szolgál. Mindegy, hogy a tenger fölé tornyosuló Cinque Terre kőteraszainál, vagy Chianti domboldalain, a Pó folyó síkságain vagy az Etna vulkáni lejtőin járunk, a bort mindenhol szeretettel készítik, úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a gondosan összeválogatott helyi ételspecialitásokhoz. 

Az ország, mint az ételei, egy soha véget nem érő lakomához hasonlít. Mindegy, mennyit evett az ember, úgy érzi, még mindig az első fogásnál jár. Síelnél a Dolomitokban vagy bicikliznél egy borvidéken? Esetleg Szardínia napsütötte vizeiben búvárkodnál, vulkánokat másznál meg vagy egy nápolyi piacon sétálgatnál? Káprázatos és zavarba ejtő a lehetőségek tárháza. A legjobb, ha megfogadjuk a helyiek tanácsát: hátra dőlünk, ölünkbe tesszük a szalvétát és nekilátunk a lakomának! 

Olaszország

Időjárás és éghajlat

Mikor utazzunk?

Olaszország éghajlata mediterrán, a nyár száraz és forró, a tél nedves és hűvös. Júliusban van a legmelegebb, akár 30 fok is lehet, a január pedig a leghűvösebb hónap. Olaszország egész évben remek úticél, különösen a városlátogatásra, de az időjárás áprilistól júniusig a legkellemesebb, ilyenkor utazik ide a legtöbb turista. Az olaszok a két legmelegebb hónapban, júliusban és augusztusban veszik ki a szabadságukat. Ez egy kicsit megemelheti az árakat és növeli a zsúfoltságot. Ha jobban kedveli a csendesebb időszakokat, de szeretné, hogy kellemes legyen az időjárás, jó választás lehet a szeptember második felétől október elejéig tartó pár hétben utazni. 

Ruházat

Ha nyáron utazik, könnyű, szellős darabokat vigyen magával, kivéve, ha a hegyekbe látogat. A déli országrészben télen enyhén és közepesen meleg ruhákra lesz szüksége, az északi részekre melegebb holmit vigyen. A téli üdülésekhez alpesi ruházat ajánlott. 

Földrajz

Olaszország egy csizma alakú ország dél-Európában, amelyet a Földközi tenger vesz körül. Az ország határos Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával és Szlovéniával, északi hegységeiben megtalálható Európa legmagasabb pontjai közül néhány.  

A közép-Olaszországi Toszkána változatos vidékein termékeny dombságok, gazdag folyóvölgyek, kis hegyvonulatok és hosszú homokos tengerpartok várnak ránk. Keletre található Umbria, Olaszország ’zöld szíve’, dombokkal és széles síkságokkal, olajfaligetekkel és fenyvesekkel, és a Le Marche régió szelíd hegyeivel, folyóival és termékeny mezőivel.

Tőlük délre fekszik Róma, az ország fővárosa, Róma egyik kerületében pedig a világ legkisebb országa, a Vatikán. Az ország déli része forróbb, vadabb és jóval szárazabb, mint az északi. Itt sziklás hegyvonulatok és vulkánok jellemzik a domborzatot, Európa három működő vulkánját, az Etnát, a Vezúvot és a Strombolit is itt találjuk. 

Puglia, a csizma sarka a termékenyen fennsíkok, hatalmas olajfaligetek és okkersárga síkságok különleges ötvözete. Szicília szigete délnyugatra, Szardínia szigete pedig nyugatra fekszik a csizmától. 

Általános tudnivalók

Ha téli síelésre indul, utazás előtt tájékozódjon az időjárási viszonyokról és a lavinaveszélyről, tanulmányozza a helyi síelési törvényeket és rendelkezéseket. Az európai lavinaveszéllyel kapcsolatban ezt az oldalt keresse fel. 

A tüzek egész nyáron kockázati tényezőt jelentenek. Az erdőtüzek veszélyesek és kiszámíthatatlanok. Tájékozódjon a helyi hatóságoknál, ha az érintett területre kíván utazni. Legyen körültekintő, ha erdős területen jár vagy vezet, és ha tüzet lát, jelezze a hatóságoknak. Ezen az oldalon is talál erről információkat. 

Vészhelyzeti telefonszámok: 

Rendőrség: 112

Mentők: 118

Tűzoltók: 115

Az időjárással kapcsolatos figyelmeztetésekért keresse fel az Európai Meteorológiai Szolgálat honlapját. 

2016, 2017 és 2018-ban is előfordultak erős földrengések Közép-Olaszországban. A földrengésekről és a hozzá kapcsolódó tudnivalókról az olasz polgári védelem weboldalán tájékozódhat. 

A városokban bármikor kialakulhatnak demonstrációk, akár előzetes figyelmeztetés vagy bejelentés nélkül is. Kerülje el a tiltakozásokat, politikai gyűléseket vagy tüntetéseket. 

Évente több millió turista látogat el Olaszországba, a legtöbb utazás problémamentesen zajlik. 

Bármikor előfordulhatnak terrortámadások az országban. Mindig legyen éber és kövesse a helyi hatóságok útmutatásait. 

Biztonság és védelem

Bűnözés

Olaszországban viszonylag alacsony a bűnözési ráta, de kisebb bűncselekmények, jellemzően táskalopás és zsebtolvajlás magasabb arányban fordulnak elő, különösen a nagyvárosok központjaiban, például Rómában. Tartsa észben, hogy a tolvajok különféle módszerekkel terelhetik el az ön figyelmét. Legyen elővigyázatos a tömegközlekedési eszközökön, a zsúfolt területeken és a belvárosokban, főként a római Termini állomáson vagy más nagyobb állomásokon. Legyen fokozottan óvatos a reptéri, főleg a Fiumicino-i vonatokon, és amikor leveszi a poggyászát a vonatról vagy a buszról. 

Ha lehetősége van rá, értékei megőrzésére használja a szálloda széfjét. 

Az alkohol- és drogfogyasztás tompítja az éberséget, kevésbé tud odafigyelni a környezetére. Ha alkoholt fogyaszt, tartson mértéket. A bárokban felszolgált italok erősebbek lehetnek, mint amihez hozzászokott. Soha ne hagyja az ételét vagy az italát őrizetlenül. Az italba csempészett drogok miatt kirabolhatják, vagy erőszak áldozata lehet. 

Előfordul, hogy a bérelt autóval utazók tolvajok célpontjává vagy rablás áldozatává válnák, különösen Rómában vagy annak környékén, Milánóban, Pisában, a Catania repülőtéri úton vagy autópályán levő benzinkútnál. Mindig zárja az autót, soha ne hagyja szem előtt az értékeit és rövid időre se hagyja a csomagját az autóban. 

Ha euróra van szüksége, csak bankban vagy hivatalos pénzváltónál váltson. 

Helyi közlekedés

Csak hivatalos engedéllyel rendelkező taxival utazzon, ezeket az autó tetején levő taxi feliratról ismerheti meg. Bizonyosodjon meg róla, hogy beszálláskor a sofőr visszaállította a taxiórát. 

A tömegközlekedési eszközökre az utazás előtt az automatáknál lehet jegyet venni. A vasútállomásokon ezeket általában a vágány elején, a metróban a bejárati csarnokban találja, de buszokon és villamosokon is vannak jegyautomaták. 

A tömegközlekedési eszközökön ellenőrök vannak, akik 100-500 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki, ha nem rendelkezik érvényes jeggyel. A helyszíni bírság 50 euró. Jegyet a ’T’ jelzéssel ellátott boltokban, bárokban vagy trafikokban tud venni. A gyalogátkelőhelyeknél legyen óvatos, mert a járművek nem mindig állnak meg, annak ellenére, hogy az olasz szabályok erre kötelezik őket.  

Sztrájk 

Rövid idő alatt kialakulhatnak közlekedési sztrájkok. Ezekről az olasz Közlekedési Minisztérium honlapján tájékozódhat bővebben. (csak olasz nyelven)

Közúti közlekedés

Olaszországban vezethet az uniós jogosítványával, a biztosítása és jármű papírjai is érvényesek. Ha olyan járművet vezet, amely nem az öné, szüksége lesz egy engedélyre a jármű tulajdonosától. Kisebb szabálysértésekért helyszíni bírságot kaphat. 

2016-ban 3270 halálos közúti baleset történt Olaszországban, (forrás), ez 100 ezer embernél 5.4 halálesetet jelent. Ez jóval magasabb, mint például a 2.8-as angliai átlag. 

Sok olasz városban a történelmi városközpontba bérelt vagy saját autóval csak hivatalos engedély birtokában lehet behajtani.

Ha a szállodája egy ilyen városközpontban van, a legtöbb autókölcsönző társaságnál tud vásárolni engedélyt. A történelmi városközpontokat általában sárga alapon fekete ZTL felirat jelzi. Ne hajtson ezeken túl, mert az autója rendszámát valószínűleg rögzíti egy kamera és megbírságolják. 

Milánóban forgalomtorlódási díjat kell fizetni. Erről bővebben a milánói önkormányzat honlapján tájékozódhat. 

A légszennyezettség csökkentése érdekében a római hatóságok bizonyos napokon korlátozásokat vezetnek be, ilyenkor vagy a páros, vagy a páratlan rendszámú autókat nem lehet használni a ’fascia verde’ területén, ami Róma szinte egész területét lefedi. Bővebben a római önkormányzat honlapján tájékozódhat erről. Az olaszországi autóvezetéssel kapcsolatban az Európai Bizottság, az AA, a RAC és az olasz rendőrség oldalán tájékozódhat. 

Közúti fuvarozók

Vasárnap reggel 7 órától éjfélig a 7.5 tonna feletti teherautók nem közlekedhetnek az olasz utakon, beleértve az autópályákat is, kivéve, ha romlandó árut vagy üzemanyagot szállítanak.

Téli sportok

Ha sí vakációt tervez, utazás előtt vegye fel a kapcsolatot az olasz állami turisztikai irodával és kérjen tőlük tájékoztatást az időjárási viszonyokat és a biztonsági előírásokat illetően. A sípályákon kívül nagyon veszélyes síelni. Mindig pontosan kövesse a biztonsági utasításokat, mivel bizonyos helyeken lavinaveszély állhat fenn. Olaszország bevezetett egy törvényt, amelyik előírja a síelőknek és snowboardosoknak a nyomkövető berendezést, ha elhagyják a sípályát. A 14 éven aluliak számára kötelező a sisak viselése. A hatóságok tervezik, hogy bizonyos pályákról kitiltják a snowboardosokat. A biztonságos síelésről itt olvashat bővebben. 

Terrorizmus

Olaszországban bárhol lehetnek terrortámadások, olyan helyeken is, amelyeket külföldiek látogatnak. A belföldi terrorizmus elszigetelt esetei is előfordulnak, a szélsőbaloldali és szeparatista csoportok támadásai általában hivatalos olasz célpontokra irányulnak. Leginkább kisméretű bombákat és gyújtogatásra alkalmas eszközöket használnak. Az olasz hatóságok számos embert tartóztattak le, akik kapcsolatban álltak az iszlám állammal vagy más szélsőséges csoporttal. 

Az iraki és a szíriai konfliktusok növelik az esélyét annak, hogy terrorista csoportok vagy egyének európai állampolgárokat vegyenek célba, ezért mindig legyen éber!  Ezen a weboldalon többet is megtudhat a globális terrorfenyegetettségről és arról, mi a teendő egy terrortámadás esetén.

Helyi törvények és szokások

A törvény szerint bármikor tudnia kell igazolnia magát. Legtöbbször elegendő az útleveléről készült fénymásolat is, de arra is kérhetik, hogy a rendőrséggel együtt menjen el az eredeti dokumentumért, vagy 12 órán belül mutassa be azt. A rendőrség az eredeti útlevelet általában a közúti ellenőrzés során kéri el. 

Rómában és környékén az éttermeknek kötelező kirakni az étlapot az étterem elé, csak akkor számítják fel a kenyér árát, ha a vendég külön kéri, a rendelés előtt tájékoztatniuk kell a vendéget az árakról, hivatalos számlát kell adniuk és nem számíthatnak fel többletköltségeket. (coperto)

Néhány olasz városban megbüntethetik azért, ha az utcán szemetel. Vannak olyan városok, ahol törvénysértő a műemlékek lépcsőjén ülni, vagy a nagyobb templomok, történelmi műemlékek vagy középületek közvetlen közelében enni és inni. Törvénysértő a nyilvános szökőkutakba bemászni és fürdeni bennük.

Minden olasz nagyvárosban vannak az utcán illegális kereskedők, különösen a turisták által kedvelt Firenzében, Velencében és Rómában. Ne vásároljon ezektől az illegális utcai árusoktól. A helyi rendőrség megállíthatja és megbüntetheti ezért. 

Több olasz nagyvárosban a turistákra kisebb adót vethetnek ki, amit a hotelek szednek be. Az adó általában nincs benne a foglalás árában vagy az utazási irodánál vásárolt üdülési csomagban. Az adó összege városról városra különböző lehet és attól is függhet, hogy hány csillagos szállodában száll meg. A hotelek az összeget gyakran készpénzben kérik el. Mindig kérjen az összegről számlát. További információért forduljon a helyi turista információs irodához. 

Vízum

Az EU tagállamok állampolgárainak nincs szükségük vízumra az országba utazáshoz. További információért keresse fel az olasz nagykövetséget. 

Az útlevél érvényessége

Az útlevélnek az országban tartózkodás időtartamára kell érvényesnek lennie, nem szükséges, hogy az érvényesség ennél hosszabb legyen.

Egészség

4-6 héttel az utazás előtt keresse fel a háziorvosát és tájékozódjon, hogy szüksége van-e védőoltásra vagy bármilyen megelőző egészségügyi óvintézkedésre. Országokra lebontott egészségügyi információkat itt és itt találhat. A külföldi egészségügyi szolgáltatásokról bővebben itt tájékozódhat. 

Ha Olaszországba utazik, váltsa ki az európai egészségbiztosítási kártyát. (EU kártya). Ez a kártya nem helyettesíti az orvosi- és utazási biztosítást, de feljogosítja arra, hogy szükség esetén olyan állami egészségügyi elláttásban részesüljön, mint az olasz állampolgárok. 

Az EU kártya nem fedezi az egészségügyi okok miatti hazaszállítás költségét, a folyamatban levő orvosi kezeléseket vagy a nem sürgős kezeléseket. Kössön megfelelő utasbiztosítást és legyen meg a fedezete az esetleg felmerülő orvosi és hazaszállítási költségeknek. 

Ha az utazása alatt orvosi segítségre van szüksége, hívja a 118-t és kérje a mentőket. Ha orvosi ellátásban részesül egy egészségügyi intézményben, azonnal vegye fel a kapcsolatot a biztosítótársasággal. 

Természeti katasztrófák

Földrengések

Olaszország jelentős része egy szeizmikus törésvonalon fekszik, rendszeresen előfordulnak kisebb remegések és rengések. Arról, hogy mi a teendő egy földrengés előtt, alatt és után, ezen a weboldalon tájékozódhat. 

Pénz 

Olaszország pénzneme az euró.