Változik a csomagfeladás a Ryanair-nél

Magazin

November elsejétől csak az Elsőbbségi beszállást vásárolt ügyfelek vihetik fel a gépre díjmentesen a10 kg-os kézipoggyászt. A standard jeggyel utazóknak 6-8 eurót kell fizetnie a csomagért, ellenkező esetben csak egy kisméretű kézipoggyász vihetnek fel a gépre.  

Az eddig érvényben levő szabályozás szerint a Standard jeggyel utazók a nagyméretű (maximum 10 kg-os) kézipoggyászt a beszállókapunál díjmentesen elhelyezhették a rakodótérben. 2018. november elsejétől viszont már külön díjat, 6-8 eurót számolnak fel ezekért a csomagokért. A csomagokat még a beszállás előtt le kell adni az erre kialakított területen. 

A légitársaság az új rendszer bevezetésével szeretné elkerülni, hogy a beszállókapunál esetenként 120 csomagot kelljen felcímkézniük, ami nem ritkán 25 perces késéseket eredményez. A Ryanair szerint az utasaik 60 százalékát ez az új szabály nem fogja érinteni, hiszen 30 százalékuk eleve Elsőbbségi beszállást vásárol, 30 százalékuk pedig csak egy kisméretű kézipoggyásszal utazik. A fennmaradó utasok most nagy valószínűséggel Elsőbbségi beszállást fognak vásárolni, (erre minden járaton 95 hely van fenntartva) vagy kénytelenek lesznek a 10 kg-os csomag nélkül utazni. Azok, akik eddig a 20 kg-os csomagokért 25 eurót fizettek, most lehet, hogy lecsökkentik a csomagméretüket és inkább egy 10 kg-os csomagért fizetnek 8 eurót. A légitársaság nem számít arra, hogy több pénz fog hozzájuk befolyni a csomagfeladásokból. 

A díjakkal párhuzamosan változnak a csomagméretek is. A kisméretű, ingyenes kézipoggyászok méretét 35cm x 20cm x 20cm-ről 40cm x 20cm x 25cm-re növelték, ez nagyjából 40 százalékos térfogatnövekedést jelent. Ettől függetlenül a csomagnak be kell férnie az ülés alá. 

Pár hónappal az év eleji változásokat követően a Ryanair-nél az Elsőbbségi beszállás ára 5 euróról 8 euróra emelkedett, a járat útvonalától és a foglalás módjától függően. Duplájára nőtt az ülésfoglalás ára is, 2-ről 4 euróra, az extra lábtér ára 11-ról 15 euróra nőtt, az első sorok (2-5-ig) ára pedig 13 euróra emelkedett. 

Amire a megváltozott feltételek mellett még érdemes figyelni: 

  • Az új poggyászfeladási szabályokkal már szeptember elsejétől lehet foglalni november 1-re és az azt követő dátumokra. Amennyiben szeptember elseje előtt megvette a jegyét november elsejére vagy bármilyen azt követő dátumra, a Standard jeggyel utazók hozzáadhatnak a foglalásukhoz vagy egy Elsőbbségi beszállást 8 euróért, vagy egy 10 kg-os csomagért fizethetnek 10 eurót (a 8 és a 10 euró a foglalás után módosított árat jelenti). Ha egyik lehetőséggel sem kívánnak élni, úgy törölhetik a foglalásukat és visszaigényelhetik a jegy árát.  
  • Ha a kis kézipoggyász meghaladja a megengedett méretet, akkor a Standard jeggyel rendelkezőknek a beszállásnál 25 eurót kell fizetniük. Itt felcímkézik a csomagjukat, ami ezután bekerül a rakodótérbe. 
  • A kis kézipoggyászokat az előttünk lévő ülés alá kell helyezni. Az ülések feletti tárolórekeszekbe átlagosan 100 darab kerekes táskát lehet elhelyezni, ami több, mint az Elsőbbségi beszállással utazók száma. Az így utazók száma nem érheti el a százat, mivel a 189 helyből maximum 95 hely értékesíthető elsőbbségi beszállással. 
  • Ha 2 éves kor alatti kisgyerekkel utazunk, egy kisméretű, maximum 5kg-os kézipoggyászt a gyerek kísérője díjmentesen felvihet a gépre.  
  • Orvosi felszerelést továbbra is díjmentesen lehet szállítani a gépen a légitársaság engedélyével és segítségével. 
  • Flexi, Flexi Plus vagy Family Plus jegyekre is az Elsőbbségi beszállásra vonatkozó szabályok érvényesek, tehát ezekkel a jegyekkel is fel lehet vinni a gépre egy 10 kg-ot nem meghaladó, 55cm x 40cm x 20cm-es kézipoggyászt.
  • A túlméretes kézipoggyászt a beszállókapunál elutasítják, illetve ahol lehetséges, ott 55 eurós díj ellenében a csomagot elhelyezik a repülőgép rakodóterében. Itt ügyelni kell arra, hogy az értéktárgyainkat eltávolítsuk a poggyászból, mielőtt az bekerül a gép rakodóterébe. Ha nem biztos a csomagja méretében, ellenőrizze le a csomagleadási pultnál! 
  • A Duty Free-ben vásárolt árukat tartalmazó táskát a kézipoggyászával együtt felviheti a gépre. 

Utazás előtt érdemes ellenőrizni a légitársaság honlapján a poggyászokra vonatkozó hatályos szabályokat! 

Via independent.ie, ryanair.com