Maldív szigetek

Útikalauz

A Maldív szigetek egyet jelent a luxussal, a romantikával és a trópusi boldogsággal. Ez az alacsonyan fekvő, Indiai óceáni korallsziget-füzér nem csak a napimádók, a búvárkodás szerelmeseinek is kedvelt helye. Az ország 26 természetes atollból és több mint ezer szigetből áll. A korallzátonyok türkizkék vízű lagúnákat ölelnek körbe, ahol a víz mindig kellemes hőmérsékletű, a partokat pedig finom fehér homok borítja. A gyönyörű látványért évente több mint egy millió ember utazik a Maldív szigetekre. 

A turizmus csak az 1970-es években indult be az országban, mostanra viszont a legfontosabb gazdasági ágazat lett. A turizmus elsősorban a luxus kedvelőit célozza meg. A Maldív szigeteken a világ legjobb szállodái közül is találunk jónéhányat. A legtöbb szállodának saját szigete van, a legjobb hotelekben pedig személyes komornyik és a szoba-masszőr áll a rendelkezésünkre. A Maldív szigetek a nászutasok kedvenc nyaralóhelye. 

Vannak kevésbé fényűző szigetek, és vannak olyanok is, ahol kifejezetten a családokat és a búvárkodni vágyókat várják. 

Sajnos még egy ilyen paradicsomi helyen is akadhatnak gondok a szépséges felszín alatt. Mivel a Maldív szigetek alacsonyan fekszenek, az ország területének 80 százaléka mindössze 1 méterrel van a tengerszint felett. A szigetek létére komoly veszélyt jelent a globális felmelegedés. A turizmus és a luxus mögött az ott élő emberek folyamatosan a fennmaradásukért küzdenek. 

A gyönyörű óceán az odautazókat csodálattal tölti el, az ott élőknek viszont állandó fenyegetést jelent. A helyi erőforrások korlátozottak, de az utóbbi időben egyre több független, hátizsákos turista fedezi fel a Maldív szigeteket, akik nem luxushotelekben, hanem inkább a helyi lakosoknál szállnak meg. Növekszik a privát vendégházak száma, ezek a szállások ígéretes alternatívái lehetnek a költséges luxusnak és a jövőben új lehetőségeket biztosíthatnak a sziget lakóinak is. A luxus egyébként is sokszor csak nézőpont kérdése. 

Időjárás és éghajlat

Mikor érdemes utazni

A Maldív szigeteken egész évben trópusi klíma uralkodik. Két esős évszak van, az ország délnyugati részén májustól októberig, az északkeleti részén pedig novembertől áprilisig tart a csapadékos időszak. A délnyugati monszun júniusban és júliusban általában több szelet és esőt hoz. A hőmérséklet ritkán esik 25 fok alá. 

Ruházat

Egész évben szellős pamut és lenvászon ruhát érdemes viselni. Az esős évszakban legyen nálunk könnyű vízálló ruházat.  

Földrajz

A Maldív Köztársaság körülbelül 1190 alacsonyan fekvő korallszigetből áll, amelyek közül csak 200-at laknak. A legtöbb lakott szigetet gazdag trópusi növényzet és pálmafák borítják, míg sok lakatlan szigeten csak korallcsúcsok, bokrok és homok van. Minden szigetet egy zátony vesz körül, amely belsejében sekély vízű lagúna található. A kis korallszigetek százai alkotnak egy atollt, amely szintén körbe zár egy lagúnát. Az összes sziget alacsony fekvésű, nem emelkednek a tengerszintél 2 méterrel magasabbra. 

Általános tudnivalók

2018. március 22.-én feloldották a Maldív szigeteki vészhelyzetet. Még mindig előfordulhatnak kormányellenes tüntetések a fővárosban, Maléban és néhány másik városban. A legutóbbi megmozdulások alkalmával a biztonsági erők paprika spray-t használtak a tüntetők ellen. Ottjártakor kerülje el a tiltakozásokat és a gyűléseket. A Malé Nemzetközi Repülőtérre, a külső szigetekre és nyaralóközpontokra nincsenek hatással a politikai demonstrációk. 

A legújabb egészségügyi információk szerint a Maldív szigeteken fennáll a Zika vírus terjedésének kockázata. Ezzel kapcsolatban bővebben itt tájékozódhat. 

A Maldív szigeteken előfordulhatnak terrortámadások. 

A legtöbb Maldív szigeteki nyaralás problémamentes. Leggyakrabban az elvesztett útlevelek, úszó és búvárbalesetek okoznak problémát. Előfordulhatnak kisebb bűncselekmények. Vigyázzon a személyes holmijára és az értékeire. 

Biztonság és védelem

Bűncselekmények

A Maldív szigeteken meglehetősen alacsony a bűnözési ráta. de apróbb bűncselekmények, mint a szállodai vagy strandi lopás előfordulnak. Vigyázzon a személyes tárgyaira és értékeire, különösen, ha Maléba utazik. Az üdülőhelyeken használja a szállodai széfét.   

A helyiek által lakott területeken, elsősorban a fővárosban, Maléban emelkedett a csoportos bűnesetek, például a bandák által elkövetett késelések száma. Arra utaló adat nincs, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a célpontjai Európai Uniós állampolgárok lennének. Ha a nyaralóhelyén kívülre utazik, mindig legyen óvatos! 

Helyi utazás

A legtöbb nyaraló ideje nagy részét az üdülőszigeten tölti, esetleg a fővárosba, Maléba látogat el szervezetett keretek közt. A nemzetközi repülőtér a Malé atollon található különálló szigeten van. A Malé atollon több üdülősziget is található. A főváros szigetén kívül eső, nem üdülőszigetek látogatása általában előzetes engedélyhez kötött. A szigetek között hajóval vagy hidroplánnal lehet közlekedni. A legtöbb közlekedési szolgáltatás csak napnyugtáig működik. 

Tengeri utazás

A szomáliai partoknál és az Ádeni-öbölben a közelmúltban elkövetett kalóztámadások azt mutatják, hogy az Ádeni-öbölben és az Indiai óceánon továbbra is jelentős a kalóztámadás és a fegyveres rablás veszélye. A helyi halászhajókat folyamatosan érik támadások az Ádeni-öbölben és az Afrika Szarva nevű térségben. Továbbra is érvényben van a nemzetközi kalóztámadások elleni haditengerészeti erők figyelmeztetése, mely szerint a térségben hajózóknak el kell kerülniük a legkockázatosabb területeket, ahol elrabolhatják és váltságdíjat kérhetnek értük. További információkért és tanácsért keresse fel ezt a kalózkodással és tengeri fegyveres rablással kapcsolatos oldalt. 

Úszás 

A Maldív szigetek körül erősek lehetnek a tengeri áramlatok, ezek számos külföldi halálát okozzák minden évben. Hallgasson a helyiek tanácsára, mielőtt úszni indul.  

Terrorizmus 

A Maldív szigeteken előfordulhatnak terrortámadások. Bárki lehet terrortámadások célpontja, külföldiek és turisták által látogatott helyeken is előfordulhatnak támadások. Ezen a weboldalon többet is megtudhat a globális terrorfenyegetettségről és arról, mi a teendő egy terrortámadás esetén.

Helyi törvények és szokások

A helyi törvények szorosan kapcsolódnak ahhoz, hogy a Maldív szigetek iszlám ország. A törvények megsértése börtönbüntetést is vonhat maga után. Az iszlámon kívül tilos más vallás nyilvános gyakorlása. Mindig tartsa tiszteletben a helyi hagyományokat, szokásokat, törvényeket és a vallást, és ügyeljen arra, hogy tetteivel és viselkedésével ne sértse azokat. Legyen különösen körültekintő az iszlám szent hónapja, a Ramadán alatt, vagy ha vallásos területre kíván látogatni.  

Tilos az országba vinni robbanóanyagokat, fegyvereket, lőfegyvereket, lőszereket, pornográf anyagokat, az iszlámmal ellentétes anyagokat, vallásos bálványokat, bibliát, sertéshúst és abból készült termékeket és alkoholt. 

Alkoholos italokat csak az üdülőszigeteken vásárolhat. Ne vigyen ki alkoholt az üdülőhelyen kívülre. 

Teknőspáncélt és korallt tilos kivinni az országból. 

Az öltözködésnek általában nincsenek szigorú szabályai, de ha nem üdülőszigetre látogat, legyen tekintettel a helyi öltözködési szokásokra. A nudizmus és a topless napozás sehol nem megengedett, még a nyaralóhelyeken sem. Ha a tenger felől érkezik és lőfegyver van a birtokában, le kell adnia a helyi hatóságoknak a fegyverét. Ha a fegyvere nincs regisztrálva, nem fogják önnek visszaszolgáltatni. 

Egészség

Utazás előtt 4-6 héttel keresse fel a háziorvosát és tájékozódjon, hogy szüksége van-e védőoltásra vagy bármilyen megelőző egészségügyi óvintézkedésre. Országokra lebontott egészségügyi információkat itt és itt találhat. A külföldi egészségügyi szolgáltatásokról bővebben ezen a weboldalon tájékozódhat. A legújabb egészségügyi információk szerint a Maldív szigeteken fennáll a Zika vírus terjedésének kockázata. Ezzel kapcsolatban bővebben tájékozódhat ezen a weboldalon. 

Az egészségügyi szolgáltatás az egész országban korlátozott. Csak két kórház van, mindkettő a főváros, Malé szigetén. Egyiknek sincs traumatológiai osztálya. Bár a legtöbb nyaralószigeten könnyen találni orvost, számos olyan sziget is van, ahonnan több órát kell utazni a Maléban található kórházba orvosi ellátásért. Sok üdülőszigetről több mint egy órát kell utazni a legközelebbi dekompressziós kamrához. 

Ha az országba utazik, kössön egészségügyi utasbiztosítást, és legyen fedezete az esetleges külföldi orvosi ellátásra, beleértve az egészségügyi okokból történő hazaszállítás díját is. 

Ha sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége, hívja a 102-t és kérje a mentőket. Ha egy egészségügyi intézményben orvosi ellátásban részesül, azonnal vegye fel a kapcsolatot a biztosítótársasággal. Vegye fel a kapcsolatot az utazását szerveztő céggel is, és bizonyosodjon meg róla, hogy az útlevele és egyéb utazási dokumentuma megfelel a helyi követelményeknek. 

Vízum

Érkezéskor 30 napos turistavízumot kap. Ehhez rendelkeznie kell érvényes visszaútra vagy az ország elhagyására szóló jeggyel és a nyaralás idejére megfelelő anyagi fedezettel. Engedély nélkül tilos 30 napnál hosszabb ideig az országban tartózkodni.

Az útlevél érvényessége

Az útlevelének a Maldív szigetekre érkezésétől számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 

Sárgaláz elleni védőoltásról szóló igazolás

Itt ellenőrizheti, hogy szüksége van-e a sárgaláz elleni védőoltásról szóló tanúsítványra. 

Sürgősségi útiokmányok

Nem kaphat vízumot, ha a Maldív szigetekre érkezése előtti 21 napban az Ebola által fertőzött Libériában, Sierra Leoneben, vagy Guineában járt. 

Természeti katasztrófák

2004 decemberében a Maldív szigetekre is lecsapott a szökőár. Több mint 90 ember vesztette életét. Sok sziget, köztük 19 üdülősziget is súlyos károkat szenvedett. A szigetek döntő többségén mostanra helyreállították a károkat. 

Pénz

Az üdülőszigetek általában drágák, ezért elegendő anyagi fedezettel induljon el nyaralni. Nincsenek kézpénzfelvevő automaták és az utazási csekket sem használják széles körben. A legtöbb üdülőszigeten és a szállodákban elfogadják a nagyobb hitelkártyákat. USA dollárt tud váltani a repülőtéren, bankokban és szállodákban. 

Az utazás biztonsága

Sajnos nem adhatunk személyre szabott tanácsot egyéni utazásokra. 

Ha aggódik az utazás biztonsága miatt, olvassa el az adott országra vagy területre vonatkozó utazási javaslatokat és tanácsokat. Azt, hogy az ön számára biztonságos-e utazni, csak ön döntheti el. 

Az utazás visszamondása, pénzvisszatérítés

Ha szeretné megváltoztatni vagy visszamondani már lefoglalt utazását, vegye fel a kapcsolatot az utazási irodával. Az utazási iroda dönti el, hogy milyen esetekben lehet változtatni a foglaláson és jár-e önnek a pénzvisszatérítés.