7 ingyenes repülőtéri túra

Magazin

A hosszú repülőtéri várakozást mindenki fárasztónak találja. Ahelyett, hogy az ember valami érdekeset csinálna, csak számolja az órákat, mikor indulhat már tovább.  A jó hír az, hogy ez nem mindenhol van igy! 

Vannak repülőterek, ahol remek szolgáltatásokat nyújtanak erre a holtidőre. Ezeken a helyeken moziba, színházba, múzeumba lehet menni, meg lehet nézni egy zenés előadást vagy lazítani lehet egy trópusi kertben. Sőt, egy rövid városnézés erejéig el lehet hagyni a repteret is.  Átszálló, átutazó utasoknak nincs szükségük vízumra, és ami a legszimpatikusabb, hogy ezek a városnéző túrák ingyen vannak! Ami kell hozzá, azok az úti okmányaink, de erre a cikk végén még visszatérünk. 

A thriftynomads összeszedte azt a 7 repülőteret, ahol valóban nagyon kellemesen tölthetjük el az átszállási időt: 

  1. Szingapúr (Singapore Changi Airport)

Singapore Airport’s Orchid Garden (Photo: DailyMail UK)

A szingapúri repülőteret nem véletlenül hívják sokan a világ legjobb légikikötőjének. Ha legalább 5 és fél – 6 órát kell a reptéren töltenünk, elmehetünk egy rövid városnéző kirándulásra, amely útba ejti a mindig nyüzsgő kínai negyedet, a szikrázó Marina Bay előtti partszakaszt és Szingapúr egyéb nevezetességeit. A kirándulás napi hat alkalommal indul. Ha jut rá idő, érdemes kipróbálni a világ legolcsóbb Michelin csillagos éttermeinek egyikét, amiből több is van Szingapúrban. 

A túrára regisztrálni kell.  A 2-es terminálon keresse a Transit Area-t a Skytrain és 3-as terminálra vezető Transfer Lounge F között, az Arrival Immigration-hez vezető lift mellett, itt tud bejelentkezni túrára. 

A 3. terminálon a kettes szinten (Level 2) keresse a Transit Area-t, amely a Transfer Lounge A és a Gate A1-A8 közelében van. Ha esetleg eltévedne, kérjen segítséget a legközelebbi információs pultnál! (Information Counter) 

Kétféle túra közül választhat. Az egyik a City Lights Tour, a másik a Heritage Tour. Előbbi naponta kétszer, utóbbi naponta négyszer indul. További infókért keresse fel a Changi Airport weboldalát. 

A városnéző túrán kívül is jól el lehet tölteni az időt a Changi Reptéren. 

5 különböző kertbe látogathatunk el, ritka kaktuszokat és orchideákat csodálhatunk meg, a pillangókertben több mint ezer pillangóban gyönyörködhetünk. 

Napi 24 órában nézhetünk filmeket a 2-es és a 3-as terminálokon található mozikban. A vetítések helyét és idejét itt nézheti meg. 

Ha bármit veszünk a reptéren 10 dollárért, ingyen csúszhatunk le a világ legmagasabb csúszdáján. Eltölthetünk egy kis időt a repülőtér kulturális központjában, ahol akár kézművesfoglalkozáson is részt vehetünk. 

Szöul, Korea (Incheon International Airport)

Gyeongbokgung Palace

A szöuli reptérről induló rövid városnéző túrákon méltóságteljes templomokat, modern, lüktető városi forgatagot és olyan régi palotákat is láthatunk, mint a Gyeongbokgung palota. Ha pedig egy kicsit több időnk van, akár az Észak-Koreai demilitarizált övezetbe is elmehetünk. Attól függően, hogy mit választunk, a kirándulásokhoz minimum másfél órára vagy attól többre lesz szükségünk.  

A túrák sajnos nem ingyenesek, 10 dollárba kerülnek. A részvételhez regisztrálni kell. Foglalhat helyet online vagy személyesen a Transit Tour pultjainál. Ezeket a 2F-en a 25-ös és 29-es kapuk (Gate) előtt találja, az 1F-en pedig a 41-es és a 42-es kapuk előtt, valamint a Hana Tour elnevezésű pultot a 8-as kapunál. Nyolc féle kirándulás közül lehet választani, a túrák reggel és délután indulnak. További információkat a reptér weboldalán talál. 

A túrákon kívül a repülőtérnek nagyszerű ingyenes szolgáltatásai vannak: 

7 különböző kertet kereshetünk fel a reptéren, köztük egy kaktuszkertet és egy sziklakertet is. A kerteket az 1 F-en levő utasterminálon a Millenium Hall-ban és a Welcoming Hall-ban találjuk, kivéve a Four Gracious Plants kertjét, amely a B1 utasterminálon az East és a West Wing-nél van.  

A repülőtéri Koreai Kulturális Múzeumban 5000 évre visszanyúló műalkotásokat tekinthetünk meg. A múzeum kollekciója szerény, de értékes és érdekes. Kiváló időtöltés lehet a tranzitra várva. A múzeumot a 4F szinten találjuk meg a Transfer Lounge-ban, minden nap 7-22 óráig van nyitva. 

Megismerkedhetünk olyan helyi kulturális hagyományokkal is, mint a hanji, a koreai papír, sőt arra is lehetőség van, hogy kézműveskedjünk egy kicsit, és elkészítsük saját koreai papír legyezőnket. Zenei előadásokon is részt vehetünk, ahol a 12 húros hárfa hangjában gyönyörködhetünk. A kulturális élmények az 1F-en a Millenium Hall-ban várnak ránk, vagy az 3F-en a harmadik szinten a Duty-Free zónában a 31-es kapu mellett, naponta 7-22 óráig. 

Art & Culture take place all year round at Asia Hub Incheon Airport! (PRNewsFoto/Incheon International Airport)

A Traditional Cultural Centre viszont napi 24 órában nyitva áll a látogatók előtt. Bővebb információt a fenti lehetőségekről ezen az oldalon talál. 

Tajpej, Tajvan (Taoyuan International Airport)

Taipei skyline (Taipei 101 tower on left)

Tajpej egy igazi gyöngyszem a repterekről elérhető kirándulások között. A város gyönyörű sziluettje, régi utcái, élvezetes ételei mind elbűvölően bájosak. Ha 7-24 órás várakozási idővel érkezik a repülőtérre, mindenképpen regisztráljon az 1-es és a 2-es terminál Arrival Lobby-jában a Tourist Service Center-ben, de online is regisztrálhat.

Kétféle túra közül lehet választani, az egyik reggel, a másik délután indul. A túrák időpontjáról és a látnivalókról itt találja a pontos információt.  

Tokió, Japán (Tokyo Narita Airport)

Narita-san Shinsho-ji temple in Narita

Japánban nyilván jobb lenne egy reptéri átszállásnál hosszabb időt eltölteni, de ha csak ennyi időnk van, akkor is láthatunk egy-két ősi templomot, pár érdekes múzeumot vagy Tokió neonfényeit. A városnéző túrához legalább 5 órás átszállási időre lesz szüksége, mivel a túrák 3 órát vesznek igénybe. Regisztrálhat online, vagy az 1-es és a 2-es terminálon a Narita Transit Tourism Centerben. Itt a regisztrációs pult csak délelőtt 9-12 óráig van nyitva. 

8 különböző túrára mehetünk el, láthatjuk többek között a Narita-san Shinso-Ji templomot, a Repüléstechnikai múzeumot, a Shisui bevásárlóközpontot és sétálhatunk a természetben. Fontos tudnivaló, hogy a túra költségekkel jár, ugyanis nekünk kell fizetnünk a tömegközlekedésért és a múzeumbelépőért. A túrákról bővebb információt itt talál. 

  1. Isztambul, Törökország  (Ataturk International Airport)

Istbanbul’s Blue Mosque

Az isztambuli városnéző kirándulás egész biztosan el fogja kápráztatni az érzékeinket. Az ingyenes túrák keretében láthatjuk többek között a Kék Mecsetet, a Hippodromot vagy a méltán híres isztambuli Nagy Bazárt. A túrán csak akkor tud részt venni, ha legalább 6 órája van az átszállásra, és ha a török légitársasággal (Turkish Airlines) utazik. Érdemes megbizonyosodni arról is, hogy az átutazás során szüksége van e vízumra. Ezt itt ellenőrizheti.  Az International Arrival Hall-ban levő Hotel Desk-nél tud a túrára regisztrálni, amit az útlevél és vámellenőrzés után, a Starbucks kávézó mellett talál. Legalább fél órával a túra indulása előtt legyen a helyszínen! 5 különböző túra közül lehet választani, mindegyik más részét mutatja be a városnak. A túrák reggeltől estig folyamatosan indulnak. A túrákkal kapcsolatos összes infót itt találja. 

  1. Doha, Katar (Doha International Airport)

Doha a futurisztikus építészetével egészen különleges, szinte földönkívüli látványt nyújt. Az ingyenes túrán, amikre legalább 5 órát kell szánni, eljuthatunk az Iszlám Művészetek Múzeumába, a Pearl-Qatar mesterséges szigetére, a Katara Cultural Village-be és a Souq Waqif piacra. 

Regisztrálni érkezés után tudunk a Discover Quatar Tours pultjánál a tranzit zónában, a Concourse B közelében, a Mont Blanc és WH Smith üzletek között.

Naponta 6 túra indul, a részletekről itt tájékozódhat. Ha egy keddi napon jár arra, tartsa észben, hogy ilyenkor az Iszlám Művészetek Múzeuma zárva tart. 

  1. Salt Lake City, Utah állam (Salt Lake City International Airport)

Temple Square Utah (Photo: LDS.org)

Ha Salt Lake Cityben kell átszállnunk és van két szabad óránk, a reptérről eljuthatunk a híres Temple Square-re. A tér, az épületek mérete és formatervezése maradandó élményt fog nyújtani. A túrára az 1-es és a 2-es terminálok információs pultjainál tudunk regisztrálni. A túrák 11-16 óráig óránként indulnak. Minden további infót megtalál ezen a linken. 


Amit tudnia kell az ingyenes repülőtéri túrákról: 

  • Nagy valószínűséggel legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznie. Ezt érdemes ellenőrizni a túra előtt. 
  • Nincs szüksége vízumra a reptéri átutazás alatti túrákhoz, mivel átmenő utasnak számít. Ez alól kivétel, ahogy azt fentebb is említettük, Isztambul. 
  • Az ilyen túrákon előfordul, hogy a túra idejére át kell adnia az útlevelét. Mivel vannak olyan országok, ahová nem engedik be az átutazókat, mindig győződjön meg arról, hogy az ön útlevele megfelel az adott országnak. 
  • Ellenőrizze, hogy a túrának lesznek e költségei. Ilyen költség lehet a múzeumi belépő. 
  • Gondoljon arra is, hogy a reptéren olcsóbban vásárolhat szendvicset, mint egy múzeum kávézójában. De az is lehet, hogy a piacon is tud ennivalót venni. 
  • Kérdezzen rá, hogy milyen dokumentumokkal vehet részt a túrán. Leggyakrabban a repülőjegyekre van szükség, arra, amivel a reptérre érkezett és arra is, amivel majd tovább repül. 
  • Gondoljon arra is, hogy hol hagyja a csomagját a túra ideje alatt, mivel vannak olyan túrák, ahol nincs elég hely, vagy nem engedik, hogy a poggyászát is magával vigye.
  • Figyeljen arra, hogy mikor kell odaérnie a túrára. Vannak túrák, ahol az indulás előtt fél órával már ott kell lenni az utasoknak. 

Kellemes reptéri időtöltést kívánunk!