Indonézia

Útikalauz

Indonézia egyenlítő körül szétszórt szigetei úgy ragyognak a hatalmas trópusi tengeren, mint a smaragdkövek. A világ egyik legvarázslatosabb kalandja várja itt az embert – rejtelmes szigetek sűrű dzsungeleiben élő, a világ forgatagán kívül eső, szinte érintetlen törzsek, állatfajok, amelyek léte még a tudósoknak is meglepetést okoz.

A világ harmadik legnépesebb nemzete emberek, kultúrák és természeti szépségek hihetetlen tárházát vonultatja fel. A szigetvilág több mint 18.000 szigettel büszkélkedik. Az egészen kicsi, csak egy pálmafának otthont adó szigetek mellett ott van a hatalmas Borneó szigete, rajta a Malajziához tartozó Sabah és Sarawak tartományokkal és a Brunei Szultanátussal.

Sokan a paradicsomi szépségű, lengedező pálmákkal tarkított, fehér homokos, smaragdvízű tengerpartokért jönnek ide. A világ legjobbjai között számon tartott merülőhelyeken a búvárok hatalmas naphalakat, rájákat, cápákat, delfineket, teknősöket és szemkápráztatóan színes trópusi halak sokaságát láthatják a víz alatt.

Mások számára a kultúra jelenti a fő vonzerőt. Lenyűgöző civilizációk sora fejlődött ki a trópusi szigeteken, eldugott falvak animista törzsein át a Balin és Jáván található fejlett hindu királyságokig. Indonéziában időtlen templomok zsúfolódnak össze aranykupolás mecsetekkel és tengerparti nyaralóhelyekkel, amelyek napimádókkal és szörfösökkel vannak tele. A trópusi kikapcsolódásra vágyók egyik kedvenc helyévé vált a szörfös üdülőhely, Kunta, ahol a tengerparton a hét minden napján hajnalig lehet szórakozni. Sokan vágynak olyan kikapcsolódásra, amelyet Kunta tud nyújtani.

Mások szívesebben töltik az idejüket a vulkanikus szigeteken, ahol lehetőségük van hegyeket mászni, nemzeti parkokat felfedezni vagy éppen esőerdőben túrázni. A szerencsések akár orángutánnal is találkozhatnak Szumátra szigetén, vagy a világ legnagyobb hüllőjével, a komodói varánusszal Komodo szigetén.

A szigeteket repülő- és kompjáratok kapcsolják össze egymással, így a kalandozni vágyók kedvükre utazhatnak szigetről szigetre, amíg rá nem találnak a számukra legkedvesebb helyre Délkelet-Ázsiában.

Áttekintés / Általános tudnivalók

Indonéziában sok az aktív vulkán, amelyek közül bármelyik kitörhet, akár váratlanul is. Ilyenkor általában a vulkán 3-7 kilométeres körzetében kiürítik a településeket. A vulkánkitörés megzavarhatja a légiközlekedést is. A múltban az ismétlődő kitörések nagy károkat okoztak és halálos áldozatokat is követeltek. Ha olyan helyre szeretne utazni, ahol számítani lehet vulkanikus tevékenységre, előzetesen tájékozódjon a híradásokból. A helyi riasztási szint rövid időn belül is változhat.

Legyen elővigyázatos és kövesse a helyi hatóságok útmutatásait. Ne menjen az általuk lezárt területekre, vagy ha ott tartózkodik, azonnal hagyja el a térséget.  

A terrorizmus Indonéziában valós veszély. Terrorista csoportok folyamatosan hajtanak végre terrorakciókat az ország bármely területén. Az erőszak illetve az erőszakos konfliktusok lehetősége miatt fokozott óvatosságra van szükség, ha Aceh-ba, Central Sulawesi tartományba, (különös tekintettel Palu, Poso és Tentana településekre), Maluku tartomány-ba (Ambon), Papua és West Papua tartományokba utazik.

A kábítószerek birtoklása, kereskedelme és előállítása Indonéziában súlyos bűncselekménynek számít, bizonyos esetekben akár halálbüntetést is vonhat maga után. Ne keveredjen ilyesmibe!

Számos esetben fordult elő a turisták körében metanollal (metil-alkohollal) szennyezett alkoholos italok okozta haláleset vagy súlyos megbetegedés.

Vészhelyzet esetén a következő számokat hívja:

Rendőrség: 111 vagy 112

Mentők: 118 vagy 119

Tűzoltók: 113  

A turistarendőrség száma:

Balin: 0361 7540599 vagy 0361 224111

Jakartában: 021 526 4073

Biztonság és védelem

Bűnözés

Az utcai bűnözés, zsebtolvajlás, esetenkénti táskalopás nem ritka dolog Indonéziában, különösképpen Bali szigetének turisták által látogatott, forgalmas részein. Legyen körültekintő a saját és értékei biztonságát illetően. Ne hagyja a táskájában az értékeit szem elő és csak a legszükségesebb dolgokat vigye magával. Különösen figyeljen oda az útlevelére és a bankkártyáira, lehetőség szerint ne egyedül közlekedjen.

Gyakori a hitelkártya csalás. A tranzakciók során soha ne veszítse szem elől a hitelkártyáját. Előfordul, hogy a csalók hamis telefonszámot tesznek a bankautomatákra. A hamis számon elkérik az ügyfél PIN kódját, ezután pedig az automata visszatartja a kártyát.

A tömegközlekedési járműveken vannak tolvajok, közlekedjen elővigyázatosan! Ha autóval utazik, az ajtókat mindig tartsa zárva.

Taxit kizárólag ismert cégnél foglaljon. Kérje meg a hotel portáját, hogy hívjon önnek taxit, ellenkező esetben utazzon a Bluebird, Silverbird vagy Express cégek taxijával. Ezek a taxik szinte mindenhol elérhetők, hoteleknél, Jakartai bevásárlóközpontoknál és a Soekarno-Hatta Nemzetközi Reptéren is.

Figyeljen arra, hogy engedély nélküli taxisok az említett cégekhez nagyon hasonló dizájnt használnak. Ne üljön be olyan taxishoz sem a reptéren, sem máshol, aki nem rendelkezik engedéllyel. Ezek a járművek általában rossz műszaki állapotban vannak, nincs taxiórájuk és a műszerfalról hiányzik az engedély. Az ilyen taxikban valós veszély, hogy túlárazzák a fuvart vagy kirabolják az utasokat.

Alkohol és kábítószerek

Ismertek olyan esetek, amikor a túlzott alkohol és drogfogyasztás baleseteket, sérüléseket, elvesztett iratokat eredményezett, a turistát megtámadták, kirabolták, vagy súlyos pszichés zavarok léptek fel a túlzott fogyasztás és az alvás hiánya következtében. Csak felelősségteljesen fogyasszon alkoholt és legyen tisztában a saját határaival!  

Italba csempészett drogok

Balin, Lombokon és a Gili szigeteken előfordultak már italba csempészett drogokkal és az azt követő szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények.

Minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy az itala a szeme előtt készül el. Legyen óvatos és körültekintő, ha egy klubban vagy egy partin idegenektől fogad el italt. Előfordult, hogy a szállásra meghívott látogató rabolta ki a turistát, sok ilyen esetben a turista italába előzetesen drogot csempésztek.

Metanol mérgezés

Számos halálesetet okozott már Indonéziában a metanollal (más nevén metil-alkohol) szennyezett alkohol fogyasztása, a helyiek és a külföldiek között egyaránt. Az esetek olyan népszerű helyek bárjaiban, boltjaiban vagy hoteljeiben fordultak elő, mint Bali, Lombok, Gili szigetek vagy Szumátra. Bűnözői csoportok jól ismert márkák hamisítványaként adják el az általuk készített alkoholt. Különös gondossággal járjon el, ha égetett szeszes italt vásárol, mivel a hamisítványok csomagolása valódinak tűnhet. Olyan esetekről is beszámoltak, amikor a helyi, rizsből vagy pálmából készült szeszes ital, az arak (arrack) volt metanollal szennyezett. Ha ön vagy útitársa a metanol mérgezés vagy az italba csempészett kábítószer tüneteit észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz!

Belföldi utazás

Mindig megbízható és jó hírű helyről válasszon idegenvezetőt, ennek hiányában ugyanis nehezebben fog boldogulni a helyi hatóságokkal, amennyiben bárhol a segítségükre lenne szüksége. Hosszabb utaknál csatlakozzon más utazókhoz, lehetőleg ne utazzon egyedül. Indulás előtt tudassa a barátaival a pontos útitervét és érkezéskor lépjen velük kapcsolatba. Mindig hordjon magával megbízható kommunikációs eszközt.

Central Sulawesi tartomány

Central Sulawesi tartomány politikai helyzete rendezetlen. Legyen különösen körültekintő Palu, Poso és Tentana városokban, ahol előfordulhatnak politikai indíttatású erőszakos cselekmények.

Malaku tartomány

A tartományban, főként Ambonban és a Haraku szigeten (Palau Haraku) előfordulhatnak zavargások és erőszakos összecsapások a különböző vallási és törzsi csoportok között.

Aceh

Aceh egy hosszú, belső konfliktusokkal terhes időszakból tér magához. Bár a külföldiek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények ritkák, 2013 júniusában elraboltak itt egy brit állampolgárt, 2009-ben pedig három külföldieket érintő, egymástól független incidens történt. Arról is vannak beszámolók, hogy a vallási rendőrség (Shari’a) külföldieket zaklatott.

Fennáll a lehetősége a politikai indíttatásból elkövetett erőszaknak, főként a távoli helyeken, ezért legyen óvatos! A Shari’a törvényei vannak hatályban, ezért az odalátogatóknak fokozottan kell figyelniük arra, hogy tiszteletben tartsák a helyi vallási szokásokat. (kerülendő az alkoholfogyasztás és a szerencsejáték, a szűk vagy kihívó ruhák viselése). Tájékozódjon a helyi történésekről és kerülje el a nagy tömegeket, különös tekintettel a politikai gyűlésekre.  

Pápua és Nyugat-Pápua

Pápua tartományban a politikai feszültségek miatt többször előfordultak erőszakos, fegyveres összecsapások a Free Papua Movement (OPM) és az indonéz hatóságok között. Az érintett területek a Central Highland térségben Puncak Jaya és Wamena, az északi parton Jayapura, Abepura, Sentani, a déli parton pedig Timika városa. A korábbi évek összecsapásai civil áldozatokat is követeltek, így legyen rendkívül óvatos, ha idelátogat. Pápuai szeparatisták raboltak már el külföldieket. A térség egyes részein, főként Pápua Új Guinea határán komoly rendfenntartó erők állomásoznak.  Pápua városaiban is előfordulhatnak tömeges politikai demonstrációk. Az egészségügyi és kórházi ellátás Pápuán és Nyugat-Pápuán korlátozott, amennyiben ellátásra van szüksége, nagy valószínűséggel az ausztráliai Darwin-ba kell mennie.

A Nyugat-Pápuai helyzet nyugodtabbá vált ugyan, de továbbra is fennáll a zavargás lehetősége. Kövesse figyelemmel az ottani helyzetet és készüljön fel, hogy a körülmények gyorsan változhatnak.

Közúti közlekedés

Indonéziában nem vezethet az otthoni jogosítványával, a vezetéshez nemzetközi jogosítvány szükséges. A hazájában kiállított nemzetközi jogosítványt a jakartai közlekedési hatóságnak is jóvá kell hagynia.  Csak úgy béreljen vagy vezessen járművet Indonéziában, ha rendelkezik a megfelelő jogosítvánnyal, és győződjön meg arról is, hogy a biztosítója fedezi az esetleg felmerülő költségeket.

Az indonéz utakon nagyon rossz a közlekedési fegyelem, ha külföldiként bármilyen szabálysértést követ el, baleset éri vagy balesetet okoz, visszaélésekre is számítania kell. Mérlegelje a sofőrbérlés, vagy vezetővel béreljen autót. Sok multinacionális cég megtiltja a külföldi munkavállalóinak, hogy autót vezessenek az országban. Ha motorkerékpárral vagy robogóval utazik, mindig viseljen sisakot. Ha balesetbe keveredik vagy lerobban a járműve, valaki maradjon a jármű mellett. Ha aggodalmak lépnek fel a biztonságát illetően, keressen egy biztonságos helyet. Ha a rendőrség ki akarja hallgatni, legyen együttműködő.

Légiközlekedés

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (International Air Transport Association) közzéteszi azoknak a légitársaságok listáját, amelyek érvényes engedéllyel rendelkeznek és megfelelnek a repülésbiztonsági szabályoknak. A listát itt találja meg.

Ez a lista azonban nem teljes körű, ha egy légitársaság nem szerepel a listán, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem biztonságos velük repülni. A legutóbbi incidensek és balesetek listáját megtalálja a Repülésbiztonsági Hálózat weboldalán.  

Tengeri közlekedés

A szigetközi utazás hajóval vagy komppal a hirtelen feltámadó viharok miatt veszélyes lehet. A vízijárművek zsúfoltak lehetnek, a biztonsági előírások pedig szolgáltatóként változnak. 2016-ban az Indonéziai Kutató- és Mentőszolgálat 715 olyan hajóbalesetet regisztrált, (ebből 14-et Balin és Lombokon), amely személyi sérüléssel és halálesettel járt. Csak akkor szálljon hajóra, ha meggyőződött róla, hogy a biztonsági előírások kielégítők, beleértve a biztonsági felszereléseket és a mentőmellényeket is. Nem minden hajó rendelkezik gyerekek számára készült mentőmellénnyel, így tanácsos lehet előzetesen beszerezni egyet.   

Az indonéz vizeken támadások érhetik a hajókat. A tengerészek részéről alapvető elvárás, hogy éberek legyenek, csökkentsék a lopások lehetőségét, ki tudjanak alakítani biztonságos területeket a fedélzeten és minden incidensről beszámoljanak a partiőrségnek és a területen illetékes állami hatóságoknak.

Terrorizmus

Indonéziában bármikor történhet terrorista támadás. A terrorista csoportok az ország bármelyik részén, bármikor követhetnek el terrorista akciókat. Ezek lehetnek öngyilkos merényletek vagy fegyveres támadások, amelyek általában a nyilvános, zsúfolt helyeket veszik célba. Bár az indonéz hatóságok nagy erőkkel próbálják meghiúsítani a terrorakciókat és folyamatosak a letartóztatások, az iszlám szélsőségesek támadásaira továbbra is számítani kell.

Helyi törvények és szokások

Indonéziai tartózkodása során mindvégig tartsa tiszteletben a helyi hagyományokat, törvényeket és a vallást. Ügyeljen arra, hogy tetteivel és viselkedésével ne sértse meg az ott élőket. Erre fokozottan ügyeljen az iszlám szent hónapja, a Ramadan alatt, vagy ha erősen vallásos területre szeretne ellátogatni. 2019-ben a Ramadan május 5.-től június 4.-ig tart.  

Bármilyen kábítószer birtoklása, kereskedelme és előállítása nagyon súlyos bűncselekménynek számít Indonéziában. Az indonéz hatóságok kábítószeres ügyekben zéró toleranciával rendelkeznek, akiket drogok miatt kapnak el, hosszú börtönbüntetésre vagy akár halálbüntetésre is számíthatnak, rendszerint egy elhúzódó és költségek jogi procedúrát követően. Számos uniós állampolgárt ítéltek már el kábítószer miatt az országban.

A rendőrség gyakran tart razziát turisták által szívesen látogatott helyeken és eseményeken, különösen Bali szigetén. Ha kábítószerhasználat alapos gyanúja lép fel, előfordulhat, hogy a rendőrség vér- és vizeletmintát kér. Európai bűnbandák arra használnak embereket, hogy drogokat csempésszenek át a határokon. Ne engedjen az ilyen kéréseknek!  

Illegális az országban engedély nélkül vásárolni, eladni, megölni vagy befogni bármilyen vadon élő, védett állatot vagy annak bármely részét. Indonézia aláírta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok védelméről szóló nemzetközi egyezményt (CITES), amely magába foglalja az elefántcsont és a tigris bármely részének kereskedelmével kapcsolatos tilalmat is. Ha illegálisan vásárol vagy csempészik árut, eljárás alá vonják, ami börtönbüntetést és pénzbírságot vonhat maga után.

A balinéz újév (Nyepi) ünnepén a helyi szokások szerint Bali lakói csendes szemlélődéssel töltik a napot otthonuk falai közt. Nem kapcsolják fel a villanyt és nem csapnak zajt. Ezen a napon a Ngurah Rai Nemzetközi Repülőtér is zárva van. Csak a kórházak és egyéb, vészhelyzeti szolgáltatások működnek a szigeten.

A szerencsejáték illegális Indonéziában. Ennek ellenére sok turista vesztett már el vagyonokat illegálisan szervezett szerencsejátékokon.

Indonéziai tartózkodása alatt egy szolgálatban lévő bevándorlási tisztviselő bármikor elkérheti az okmányait. Önnek be kell tudnia mutatni érvényes útlevelét vagy tartózkodási engedélyét (KITAS vagy KITAP).

A beutazás követelményei

A beutazási szabályok felállítása és azok betartatása a belépés helye szerinti ország jogkörébe tartozik. Ha a beutazás követelményeivel kapcsolatban bármilyen kétsége van, vagy további információra van szüksége, vegye fel a kapcsolatot az ország vagy térség nagykövetségével vagy konzulátusával.

Ha az útlevelével vagy más utazási dokumentummal kapcsolatos követelményekről szeretne tájékozódni, forduljon az utazási irodájához vagy az utazását lebonyolító társasághoz.

Vízum

Vízum nélkül is elutazhat Indonéziába, amennyiben az ott tartózkodása nem haladja meg a 30 napot, beleértve az érkezés és az távozás dátumát is. Ez a vízummentes időszak nem hosszabbítható meg és nem cserélhető más típusú vízumra. A vízummentességgel kapcsolatos be- és kiutazásról, a repülőterek, kikötők és szárazföldi határátkelők listájáról és egyéb, beutazással kapcsolatos tudnivalókért keresse fel az indonéz nagykövetség weboldalát.

Ha 30 napnál hosszabb ideig kíván Indonéziában tartózkodni, az utazás előtt vagy az országba érkezéskor kérhet vízumot. Ennek díja 35 US dollár, illetve az annak megfelelő indonéz rúpia. Ezt a vízumot egyszer lehet meghosszabbítani maximum 30 nappal az indonéz bevándorlási hivatalban.

Az indonéz nagykövetségek bevezettek egy új, e-vízum rendszert. A nagykövetség csak diplomaták és brit tengerentúli állampolgárok esetében fogad el kézzel kitöltött vízumkérelmet. A 30 napos vízummentességet és az érkezéskor kérhető vízumot nem vehetik igénybe azok, akik újságírói célokkal utaznak Indonéziába. Ebben az esetben még az utazás előtt kell vízumot kérnie. Mivel az ország bizonyos területein a vízum mellett helyi utazási engedélyekre is szükség van, figyeljen arra, hogy ezek birtokában legyen. További információért keresse fel az önhöz legközelebb eső indonéz nagykövetséget.

Az útlevél érvényessége

Útlevelének az Indonéziából való távozás után minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az indonéz jog 18 éves kor felett nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Ha önnek az EU-s állampolgársága mellett indonéz állampolgársága is van, bevándorlással kapcsolatos nehézségekbe ütközhet Indonéziában.

Ideiglenes úti okmányok

Az ideiglenes úti okmányokat (ETDs – Emergency Travel Documents) az indonéz hatóságok elfogadják az országba való be és kilépésre illetve a reptéri tranzitra. Ha ETD-vel kíván az országba utazni, az utazás előtt látogatói vízumot kell kérnie, mivel a beutazáskor nem kaphat vízumot. Az indonéz vízum igénylése időt vehet igénybe, attól függően, hol igényli azt. Vannak olyan indonéz nagykövetségek, amelyek nem állítanak ki vízumot ideiglenes úti okmányokra. A beutazás feltételei akkor is változhatnak, ha ön Indonéziában él. Vegye fel a kapcsolatot az önhöz legközelebbi indonéz nagykövetséggel és az utazása előtt tájékozódjon, hogy valóban szüksége van e látogatói vízumra, ha ETD-vel kíván utazni. Ha Indonéziában tartózkodik, és úgy szeretne ideiglenes úti okmányokhoz jutni, lehetséges, hogy a bevándorlási hivatal engedélyére lesz szüksége, hogy elhagyja az országot. Azt ajánljuk, hogy utazás előtt tájékozódjon a bevándorlási hivatalnál.

Az ország elhagyásának igazolása

Az indonéz bevándorlási hivatal kérheti öntől annak bizonyítását, hogy ön tartózkodása lejártával elhagyja az országot. (például egy visszaútra szóló repülőjegyet). Mielőtt az országba indul, érdemes lefoglalni a visszautat. Néhány légitársaság nem engedi felszállnia a gépre azokat, akik nem tudják bizonyítani, hogy el fogják hagyni az országot.

Elutazás az országból és reptéri illeték

Az indonéz belföldi járatokra vásárolt jegy mindig tartalmazza a reptéri illetéket. Néhány nemzetközi járat jegyének árában nincs benne az illeték. Ezzel kapcsolatban utazás előtt érdeklődjön a légitársaságnál vagy az utazási irodánál.  

Lejárt vízum

Érvényes vízum nélkül Indonéziában tartózkodni súlyos következményekkel járhat. A vízummal nem rendelkező látogatókat elzárhatják és addig nem hagyhatják el az országot, amíg nem fizetik ki a napi 300.000 rúpiára rúgó bírságot.  Ha a vízum lejárta után 60 nappal is az országban tartózkodik, őrizetbe veszik és valószínűleg bebörtönözik.

Regisztráció

Ha ön nem hotelben, hanem magánszálláson szeretne megszállni Indonéziában, köteles regisztrálni a helyi rendőrségen. Ha ezt elmulasztja, akár 5 millió rúpiára is megbüntethetik. Amennyiben hotelben száll meg, nem kell külön regisztrálnia, az automatikusan megtörténik.

Utazás gyógyszerrel

Ha ön bármilyen vényköteles gyógyszert visz Indonéziába, mindig legyen önnél recept a gyógyszerről, amely tartalmazza a gyógyszer mennyiségét is. Vannak olyan gyógyszerek, például pszichotróp szerek, amelyek az EU-ban forgalmazhatók, Indonéziában viszont illegálisnak számítanak. Ha kétsége van, hogy beviheti-e a gyógyszert az országba, utazás előtt tájékozódjon az orvosánál vagy az Indonéz Nagykövetségen.

Sárgaláz elleni oltás igazolása

Ezen a weboldalon ellenőrizheti, hogy az ön utazásához szükség van-e az oltás igazolására.

Természeti katasztrófák

Indonézia a Csendes-óceánban található, a ’Tűz gyűrűje’-nek is nevezett aktív szeizmikus sávon terül el. Rendszeresek a vulkánkitörések és a földrengések, amelyek következtében szökőár is kialakulhat. Az indonéz katasztrófavédelem kapacitása nagy volumenű természeti katasztrófák esetén korlátozott. 2018. május 11.-én Jáva szigetén, Yogyakarta közelében kitört a Mount Merapi vulkán. Akkor a hatóságok a vulkán 3 kilométeres körzetét kiürítették. Ha ön is ilyen helyzetben találja magát, kísérje figyelemmel a helyi híradásokat, legyen körültekintő és kövesse a hatóságok útmutatását.

Egészség

Utazása előtt 4-6 héttel keresse fel orvosát, hogy szüksége van e védőoltásra vagy más megelőző intézkedésre.  Az ehhez kapcsolódó információkat megtalálja a TravelHealthPro weboldalán. A külföldi egészségügyi ellátással kapcsolatban itt talál hasznos infókat. Az indonéz egészségügyi ellátás színvonala alacsony, vannak olyan orvosi vizsgálatok, amelyeket az országban nem lehet megbízhatóan elvégezni. A pszichológiai és pszichiátriai ellátás szintén nagyon korlátozott egész Indonéziában. A jó orvosi ellátás nagyon drága, a távoli területeken komolyabb sérülést vagy betegséget nagy valószínűséggel nem tudnak ellátni, illetve kezelni. Győződjen meg róla, hogy az utazáskor kötött egészségbiztosítása fedezi az esetleg felmerülő költségeket és a hazaszállítás költségeit is, mivel az orvosi evakuálás vagy sebesültszállítás több tízezer euróba is kerülhet.

A légszennyezettség Indonézia nagyvárosaiban elérheti vagy át is lépheti az egészségügyi határértéket. A jakartai légszennyezettségi adatokat itt ellenőrizheti.

A csapvíz az ország területén sehol sem iható.

A vulkáni hamukibocsátás is hatással lehet a levegő minőségére és az egészségre, különösen azoknál, akiknek már van valamilyen légzőszervi megbetegedésük. Ha ön vulkánkitörés közelében tartózkodik, ahol nagy a hamukibocsátás, keresse fel a vulkánkitörések egészségügyi kockázatával és hatásaival foglakozó nemzetközi szervezet, az IVHHN honlapját, ahol digitális brossúrák tájékoztatják arról, milyen veszélyekkel jár a vulkáni hamu és hogyan lehet védekezni ellene.

A száraz évszakban (májustól novemberig) előfordulhatnak erdőtüzek, különösen a Riau szigeteken, Közép-Szumátrán és Kalimantan-ban. Ezek füstje nagymértékben rontja a levegő minőségét, közegészségügyi kockázattal járhat és hatással lehet a térség légiközlekedésére is. Legyen naprakész az ezzel kapcsolatos helyi információkkal, és ha szükséges, kérjen orvosi tanácsot a megfelelő óvintézkedésekkel kapcsolatban. A Szingapúri Meteorológia Szolgálat honlapján tájékozódhat az aktuális helyzetről.

Az esős évszakban (októbertől áprilisig) fennáll a dengue-láz kockázata, többek között Bali szigetén, illetve Zika vírushordozók is találhatók Indonéziában. Bővebb információért és tanácsért keresse fel ezt a weboldalt. Az országban házi és a vadon élő állatok is hordozhatják a veszettséget. Bali szigetén és más helyeken is rengeteg kóbor kutya van. Kerüljön minden közvetlen kapcsolatot a kutyákkal és a macskákkal, beleértve a háziállatokat, illetve a majmokkal és más állatokkal is, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha megharapta vagy megmarta egy állat.

Ha utazása alatt sürgősségi orvosi elláttásra van szüksége, hívja a 118-as számot és kérjen egy mentőt. Amennyiben kórházi ellátásra szorul, azonnal vegye fel a kapcsolatot a biztosítójával.

Madárinfluenza

A madárinfluenza 2003 óta 150 halálos áldozatot követelt Indonéziában, az összes ilyen esetet a szárnyasokkal való közvetlen érintkezés okozta. A halálozási arány csökken és bár a madárinfluenza veszélyeztetettsége alacsony, jobb, ha elkerüli azokat a piacokat, ahol élő állatot is árulnak, a baromfitenyészeteket vagy bármilyen olyan helyet, ahol háziasított, szabadon vagy ketrecben tartott baromfival kerülhet kapcsolatba.

Ha szeretne külföldi utazással kapcsolatos hasznos tippeket kapni, látogasson el erre az oldalra.