Római kisokos

Útikalauz

A történelmi nevezetességeiről, különleges atmoszférájáról, sikkes kávézóiról híres kozmopolita városra azt mondják, egy élet is kevés, hogy igazán felfedezzük.

Olaszország ragyogó fővárosa a nyugati kultúra olyan ikonikus épületeinek ad otthont, mint a Colosseum, a Pantheon vagy a Szent Péter Bazilika. A gyönyörű épületek között trendi kávézók kínálnak ínycsiklandozó fagyikat, varázslatos utcák kisvendéglőiben ehetünk isteni tésztákat. A város tele van látnivalóval, élménnyel, ízekkel és hangulatokkal. Mi most megpróbálunk segíteni abban, hogyan lehet a legtöbbet kihozd egy római vakációból. 

Mikor menjünk Rómába

Róma tavasszal (márciustól májusig) és ősszel (szeptembertől novemberig) mutatja a legszebb arcát. Ezekben az időszakokban van a legtöbb program, például a húsvét, Péter-Pál napja, vagy a Romaeuropa művészeti fesztivál. Az időjárás kifejezetten balzsamos, ezekben az időszakokban 12-22 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. 

Rómában a nyár (júniustól augusztusig) forró és ragadós, átlagosan 26 fok körüli, vagy annál magasabb a hőmérséklet. Sok helyi üzlet, vállalkozás egész augusztusban zárva van. 

A tél (decembertől februárig) enyhe és csapadékos, ezért ilyenkor mindig legyen nálunk esőkabát. A hűvös idő előnye, hogy a nevezetességeknél biztosan kevesebbet kell majd sorban állnunk. 

Hogyan közlekedjünk a városban

Rómában gyalogosan a legjobb közlekedni, de a városnak kiterjedt tömegközlekedési hálózata van, utazhatunk villamossal, busszal és metróval. Ha több múzeumot és nevezetességet is szeretnénk felkeresni, érdemes venni egy Roma Pass-t, ami az utazáson kívül számos helyen kedvezményes belépést biztosít. De mehetünk taxival, vagy bérelhetünk biciklit. Ezekről bővebb infót itt találsz.

Mit nézzünk meg mindenképpen

A Vatikáni Múzeum és Sixtus-kápolna

A vatikáni múzeumokban a világ leghíresebb és legnagyszerűbb műalkotásaiból tekinthetünk meg jónéhányat. A Vatikánban van a páratlan látványt nyújtó Sixtus-kápolna, de itt láthatjuk a Raffaello termek freskóit is. 

Bővebben a Vatikán weboldalán lehet tájékozódni.

 

Colosseum

A Colosseum az ókori Róma szimbóluma. Ebben a hatalmas amfiteátrumban  tartották a császárok a gladiátor- és állatviadalokat, 50-70 ezres tömegek előtt. A Colosseum ma Róma leglátogatottabb műemléke.

 Forum Romanum és a Palatinus domb

A Colosseumba váltott belépő erre a két helyre is érvényes. A gyönyörű romok szintén nagyon népszerűek a turisták körében. A Forum Romanum a város fő köztere volt, rengeteg épülettel tarkítva. Itt találkozott a kereskedelem és a politika, itt zajlott a társadalmi élet jelentős része. A Palatinus domb a legrégebbi lakott hely volt Rómában, itt alakult ki a város első, ősi magja. Később a császárok és a nemesek itt építettek maguknak palotákat. 

Pantheon

A Pantheon a legjobb állapotban megmaradt épületek közé tartozik, az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása, amely tökétesen jelképezi a római birodalom nagyságát. A Pantheont az istenek tiszteletére emelték, később itt jelentek meg a császárok, hogy a néphez szóljanak. 

https://www.getyourguide.com/tenerife-l350/mount-teide-cable-car-ride-t51528/?partner_id=4FXY4T0&utm_medium=booking_partner&placement=button-cta&partner_id=4FXY4T0&utm_medium=booking_partner&placement=button-cta

Szent Péter Bazilika

A bazilikát Szent Péter sírjára építették ie. 320 körül. A bazilika a római katolikus egyház legfontosabb szentélye. Olyan művészek alkotásait csodálhatjuk itt meg, mint Michelangelo vagy Bernini.

Mit nézzünk meg, ha valami különlegesre vágyunk

A Baglyok Háza

A Villa Torlonia parkjában megbújó mesebeli épületet bagolymotívumok díszítik. Az épület tele van erkélyekkel, kis teraszokkal, kiszögellésekkel, bent pedig több mint 50 színes festett ablakban gyönyörködhetünk. 

Torre Argentina Roman Cat Sanctuary

Ezt a helyet, ahol megölték Julius Caesar-t, ma teljes egészében macskák népesítik be. Körülbelül 150 macska él itt, akiket az itt dolgozók etetnek. A látogatók játszhatnak a cicákkal. Ha macskás témájú ajándéktárgyakat vásárolunk, azzal a macska menhely fenntartását támogatjuk.

Milyen ételeket próbáljunk ki, ha Rómában járunk

  • Gnocchi alla Romana – ez a római gnocchi néven is ismert étel búzadarából készül
  • Fiori di Zucca – mozzarellával és szardellával töltött cukkinivirág
  • Coda alla vaccinara – ökörfarok, raguként vagy tésztára téve
  • Maritozzo – édes péksütemény reggelire, tejszínhabbal töltve
  • Saltimbocca – fehér borban marinált, sonkába göngyölt borjú zsályával

A borravaló Rómában nem kötelező, de ha szeretnél adni, akkor az a számlád 5-8 százaléka legyen.

Római hotelek

A római hotelek drágák. Sok időbe és keresgélésbe kerül, hogy pénztárcabarát szállást találjunk. Jó választás lehet az Esquiline Hill-i Hotel D’Este. Ha viszont luxus szállást szeretnénk, akkor a Spanyol lépcső melletti Hotel d’Inghilterra-ban nem fogunk csalódni. 

Éjszakai élet

A legtöbb római bárban este 6 és 9 óra között aperitivó-t (ital ingyen nasival) fogyaszthatunk. Egy kellemes helyen remekül el lehet így tölteni a kora esti órákat. Ha bulizni szeretnénk, akkor a Testaccio és az Ostiense negyedeket kell felkeresnünk, itt találjuk a klubokat és zenés szórakozóhelyeket. 

Kellemes időtöltést kívánunk nektek Rómában!

via worldtravelguide